Tuesday, August 12, 2008

Manage partitons in an installed Linux system

Gnome Partition Editor

GParted is the Gnome Partition Editor application. Before attempting to use it, here is some basic background information.

A hard disk is usually subdivided into one or more partitions. These partitions are normally not re-sizable (making one smaller and the adjacent one larger). The purpose of GParted is to allow the individual to take a hard disk and change the partition organization therein, while preserving the partition contents.

GParted is an industrial-strength package for creating, destroying, resizing, moving, checking and copying partitions, and the file systems on them. This is useful for creating space for new operating systems, reorganizing disk usage, copying data residing on hard disks and mirroring one partition with another (disk imaging). See Features, before using it.

Dutch section:

Gnome Partition Editor, oftewel Gparted, is een uitstekende partitiebeheerder. Maar u kunt Gparted beter niet gebruiken in een Linux die u van de harde schijf van uw computer hebt opgestart. Reden: sommige Linuxdistro's, waaronder Ubuntu, willen een nieuw aangemaakte partitie meteen automatisch aankoppelen. Dat botst soms met de werking van Gparted.

In uw computergereedschapskist hoort daarom beslist een gespecialiseerde LiveCD met Gparted erop: Hier de Gparted LiveCD.

GParted is een partioneringsprogramma voor het indelen van vaste schijven in partities. Bij deze minidistributie gaat het om een Linux-omgeving, waar in het middelpunt het vrije partioneringsprogramma GParted staat.



GParted

GParted heeft slechts één doel: harde schijven zullen snel, eenvoudig en veilig partioneert kunnen worden. Ondanks de kleine grote biedt GParted een functieomvang aan, die commerciële producten gedeeltelijk overtreft. Daarbij is het programma zeer gebruikersvriendelijk.

Linux / Windows

Door de eigen Linux omgeving functioneert de Live-CD onafhankelijk van het geïnstalleerde besturingssysteem. Alle gebruikelijke Unix filesystemen, evenals FAT16/32 en NTFS worden ondersteund. Daarmee profiteren ook Windows gebruikers van GParted.

Gebruik

In tegenstelling tot veel andere partioneringsprogramma’s moet u zich niet door een tekstgebaseerd program vechten:
  • Gparted gebruikt de Fluxbox als venster manager en kan daarom worden bediend in een grafische omgeving.
  • De Live-CD kan nochtans niet alleen partities aanlegen, wissen, verschuiven of veranderen, maar ook filesystemen repareren, evalueren of anders noemen.
  • De bediening is zeer gemakkelijk, aangezien alle instellingen door muis-klik worden gemaakt.
  • Bij de Live-CD behoren behalve GParted ook de Fluxbox-Window-Manager en een reeks van harde schijf hulpmiddelen,
  • die elke administrator of poweruser in de gereedschapskist zou moeten hebben.
  • Zelfs als deze Live-CD misschien slechts alle paar maanden wordt gebruikt, is het geruststellend om haar in de schuiflade te hebben.

Installatie

Na het downloaden van het ISO-Imagefile brand u eerst de Live-CD en start daarna de doelcomputer van deze CD. GParted plaatst daarna enkele vragen over taal en beeldscherm instellingen. Daarna start de Fluxbox en u kunt de bewerkingen uitvoeren. Nadat de veranderingen verwerkt zijn en de partitionstabel opnieuw geschreven werd, moet in ieder geval een herstart (reboot) worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de herschreven partitionstabel opnieuw ingelezen.

Het werken met GParted is vrij eenvoudig en maakt zelfs pret. Daarna zou men de CD goed moeten opbergen – men weet ja nooit, wanneer men ze opnieuw terug nodig heeft. De freeware GParted werkt met: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, DOS, Linux.

Let op: gebruik niet het Windowsprogramma Partition Magic voor uw Linuxpartities, want die geeft soms valse "foutmeldingen", die hij voorstelt om te "repareren". Gaat u daarmee akkoord, dan beschadigt Partition Magic uw Linuxpartities.

Tip 1: U dient in Gparted één van de primaire partities te voorzien van een opstartvlag (boot flag). Anders wil de computer niet opstarten vanaf de harde schijf. Als u Windows op een van de partities hebt staan, dan moet de Windowspartitie de opstartvlag krijgen.

Tip 2: Formatteer Linuxpartities altijd als EXT3 en niet als EXT2. EXT3 houdt namelijk een dagboekje bij (journal), waarin beschreven staat waar de bestanden op de harde schijf staan. Zo hebt u veel minder kans op gegevensverlies bij een stroomstoring. EXT3 is eigenlijk geen zelfstandig formatteringstype, want het is gewoon EXT2 met een plusje, zijnde het dagboekje. Bij de opstartboodschappen van uw PC kunt u dan ook soms zien, dat een EXT3-partitie wordt aangeduid als EXT2.

Tip 3: partities verschuiven of samenvoegen duurt soms vele uren, want het gaat sector per sector. Veel sneller en handiger is het daarom, om een overbodige partitie te vernietigen en de lege ruimte gewoon toe te voegen aan een bestaande partitie. Dat is slechts minutenwerk.

Tip 4: in het menu van Gparted staat de mogelijkheid om uw schijf een DOS-label te geven. Dat is geen onschuldig labeltje voor een partitie, zoals u misschien zou denken (zucht.... ik dacht het ooit), maar een handeling die alle bestaande partities op de harde schijf vernietigt. Het is maar dat u het weet..

No comments:

Blog Archive